Verwerking

Graan wordt geoogst van het land en moet consumptie klaar gemaakt worden. Dit proces wordt geheel uitgevoerd door BD Graan, met veel knowhow en de juiste geavanceerde machines komen wij tot een mooi eind resultaat. Het hele proces begint met de bemonstering van het graan. Aan de hand van deze getallen worden de eerste acties ondernomen. Dit betekent dat als het product een te hoog vochtgehalte heeft wij beginnen met het drogen van het graan, waarna het product in opslag kan of verder verwerkt worden. Als het graan geoogst wordt zit hier altijd verontreiniging in, dit is in de vorm van onkruidzaden, kaf, strootjes en soms kleine kluitjes of steentjes, deze verontreiniging moet er allemaal uitgehaald worden. 

Dit begint met schonen, daarmee wordt het graan gezeefd en worden de lichte delen zoals strootjes of kaf afgezogen. Na de eerste stap is het product 98% schoon. 

Daarna gaat het product  door de steenlezer, deze machine haalt alle steentjes en stukjes grond uit het graan die met schonen in het product zijn blijven zitten. 

Als deze stappen zijn gedaan wordt het product als laatste nagelezen op ongeregeldheden door de computer gestuurde kleuren sorteer machine, als al deze stappen zijn uitgevoerd is het product 99.9% schoon en kan het graan verkocht worden om verder te verwerken of, door BD Graan verwerkt worden tot meel op onze eigen maalstoelen of tot vlokken met de vlokkenwals. Al onze producten worden voor aflevering gecontroleerd op metaal door de metaaldetectoren.